De Studioshow - Samson & Gert (overige uitzending)

Uit Studio100fan.eu
Ga naar: navigatie, zoeken
http://www.studio100fan.eu/images/samsonengert/LogoStudioshow.jpg
De Studioshow
Zie ook...
http://www.studio100fan.eu/images/samsonengert/special/studio1.jpg
  • Eerste uitzending:
  • Laatste uitzending:
  • Periode: 1995 - 1996
  • Taal: Nederlands
  • Lengte: ca. 45 minuten


Beschrijving[ ]

Zeg, wat doen Samson en Gert eigenlijk als ze niet in hun huis zitten? Wel, dan zitten ze met hun goede vrienden Octaaf, Jeannine, de burgemeester en Alberto in de TV-studio om voor jou een uitgebreid en bomvol televisieprogramma te maken!

Onder strenge controle van 'de directeur van de televisie' maken Samson en Gert een programma vol rubrieken en onderwerpen! Wat te denken van de leukste tekenfilms, hilarische moppen voorgelezen door de burgemeester en Alberto, romantische liefdesbrieven behandeld door Octaaf en Jeannine (waarna de burgemeester de verliefden op school opzoekt... Spannend!) en Samson en Gert die de prachtigste ingezonden tekeningen en brieven op televisie tonen? En dat is nog niet eens alles! Ter afsluiting wordt iedere aflevering één van hun avonturen herhaald!

Dat is 'Samson & Gert Magazine', het Samsonuurtje op de woensdagmiddag! Eerst in een heuse TV-studio, en vanaf eind 1996 vanuit een caravan.


Achtergrond[ ]

Bij aanvang van het vijfde seizoen van Samson & Gert werd besloten om het aantal nieuw te produceren afleveringen van de reeks flink terug te schroeven, zodat er voor het team achter het programma tijd overbleef voor andere projecten. Dit werd gerealiseerd door vanaf januari 1995 de altijd nieuwe woensdag-uitzendingen te schrappen en daarvoor in de plaats het programma 'Samson & Gert Magazine' uit te zenden op TV2. Samson & Gert Magazine was precies wat de titel al aangaf: een televisie-magazine waarin Samson en Gert met hun vrienden tekenfilms aankondigen, brieven en tekeningen behandelen, liefdesbrieven en moppen naar konden worden ingezonden en waarin één van de eerder uitgezonden avonturen nogmaals herhaald werd.

De wereld van Samson ging in dit programma als het ware 'back to basic', terug naar het format van de reeks zoals het van 1990 tot 1992 (en daarvoor in het programma Zoetekoek) werd uitgevoerd: rubrieken en tekenfilms op de voorgrond, met Samson en Gert als leidende bijfiguren. Zelfs de manier van uitzenden ging met Samson & Gert Magazine de oudere reeksen achterna: waar in eerdere seizoenen in de vakanties dagelijks (behalve op zaterdag) nieuwe afleveringen werden uitgezonden was dit nu het geval met het Samson & Gert Magazine. Er zijn dan ook enkele gelijkenissen te vinden tussen die twee periodes: tekenfilms en rubriekjes hebben redelijk de overhand, maar dat wil niet zeggen dat er geen verhaallijn(tje) is waar de karakters mee te maken krijgen.

Afleveringen vanuit de TV-studio hadden namelijk weldegelijk (in mindere mate) een eigen verhaaltje, dat zich tijdens de nieuw opgenomen studio-onderdelen afspeelde. Zo wordt Gert bijvoorbeeld bij aanvang van een uitzending gebeld door Marlène of hij voor haar de natte was aan een waslijn wil hangen, gezien haar eigen wasdroger stuk is. Vervolgens zitten de personages voor de rest van het programma in het decor met een waslijn vol wasgoed door het beeld, waar de personages het vervolgens met elkaar over hebben.

Ook werd een nieuw onzichtbaar personage toegevoegd wat in de eerste 2 seizoenen van de normale reeks sporadisch ter sprake kwam: 'de directeur van de televisie', die er op toezag dat Samson en Gert het programma niet teveel uit de hand lieten lopen en zich aan de regeltjes van de zender bleven houden. Wanneer dit mis dreigde te lopen liet hij via de telefoon van zich horen en dreigde hij dat 'als ze nog één misstap maken ze niet meer op televisie mogen komen'. Vanaf de uitzendingen in de caravan, eind 1996, verdween de directeur weer uit de afleveringen.

Na de studio-onderdelen kwam een verhaal, een herhaling van een avontuur uit een recenter seizoen. In latere afleveringen werden ook enkele afleveringen uit 1993 en 1994 herhaald.

Dit programma was het eerste programma van Samson & Gert wat in 16:9 (breedbeeld) werd uitgezonden, al gebeurde dat pas vanaf het tweede seizoen. Op 6 september 1995, 4 dagen voor 'De tweelingzuster' op TV1 zou worden uitgezonden kwam het eerste magazine van een nieuw seizoen in breedbeeld op TV2.