Samson & Gert

Uit Studio100fan.eu
Ga naar: navigatie, zoeken
http://www.studio100fan.eu/images/samsonengert/LogoSamson.jpg
Samson & Gert
Merchandise
Overige
http://www.studio100fan.eu/images/samsonengert/sg_samsonrock.jpg
 • Uitzendingen:
  • België, Vlaanderen: 6 december 1989 - 1 september 1990 (TV1) - Presentatie
  • België, Vlaanderen: 2 september 1990 - 30 november 1997 (TV1) - Afleveringen
  • België, Vlaanderen: 3 december 1997 - ... (Ketnet)
  • Nederland: 29 september 1992 - 17 augustus 1995 (Veronica, Nederland 2)
  • Nederland: 9 april 1998 - 24 april 2000 (TROS, Nederland 2)
  • Nederland: 5 september 2000 - 31 augustus 2008 (TROS, Z@ppelin)
  • Nederland: 4 april 2011 - 1 november 2013 (Kindernet)
 • Taal: Nederlands
 • Duur aflevering: circa 25 minuten
 • Zie ook: officiële website van Samson & Gert


Door de jaren heen...[ ]


Hoe het begon
Het avontuur begon toen Gert, die omroeper was, in 1989 op het idee kwam dat het leuker zou zijn als kinderprogramma's gepresenteerd zouden worden met een leuk diertje naast de omroeper van dienst. Op zijn initiatief maakte Danny Verbiest, die al jarenlang zich met poppenspel bezighield, het hondje Samson. Samson was voor het eerst te zien in de kerstvakantie van 1989. Samson kreeg drie proefdagen om zich te bewijzen en werd argwanend in de gaten gehouden door de toenmalige BRT-top. Maar zijn optreden was zo'n enorm succes dat Samson mocht blijven. Elke zondagmorgen en elke woensdagmiddag was Samson present en assisteerde de omroeper met het presenteren van programma's. Algauw stroomden de brieven, tekeningen en cadeautjes voor Samson binnen en de rest is natuurlijk geschiedenis.


Samson Soap
Samson werd al snel een begrip in Vlaanderen. In de zomer van 1990 kreeg Danny Verbiest de toenmalige ASLK-bank zover dat ze bereid waren om een heuse serie te gaan sponsoren met wekelijks twee afleveringen in een totaal nieuw decor. Deze ging in september 1990 van start en was de aanloop voor de uiteindelijke Samson Soap. Ze beleefden elke uitzending een avontuur, al dan niet met hun vrienden Joop Mengelmoes, Albert Vermeersch en de Burgemeester maar kondigden nog steeds tekenfilmpjes aan en lazen brieven van kinderen voor. Twee jaar later, in september 1992, kregen onze vrienden een nieuw decor en enkele nieuwe buren zoals Octaaf De Bolle en Miranda De Bolle erbij - en de Samson Soap zoals we die vandaag kennen was geboren. In 1994 werd het programma "Samson" omgedoopt tot "Samson & Gert", al werd die titel al vaker gebruikt op bepaalde merchandising. In datzelfde jaar vervoegde ook Jeannine De Bolle de cast als moeder van Octaaf.


http://www.studio100fan.eu/images/samsonengert/foto_hoehetbegon.jpg http://www.studio100fan.eu/images/samsonengert/foto_samsonsoap.jpg


Tijdens de schoolvakanties kwamen Samson & Gert tot en met 1994 elke dag behalve zaterdag op TV. In de zomervakantie kwamen dan herhalingen uit het voorbije seizoen en traditiegetrouw kwam er op de laatste dag van het jaar een overzichtsuitzending met de beste momenten uit het voorbije jaar. Vanaf 1995 werd het aantal nieuwe afleveringen in de vakanties aanzienlijk teruggeschroefd, en in de plaats komt De Studioshow met herhalingen uit het vorige seizoen.

Sinds de opstart van Studio 100 in 1996 gingen de Studioshows en in 1997 ook de De Caravanshows de nieuwe afleveringen op woensdag vervangen. Nu kwam er slechts één nieuwe aflevering per week op zondag, met op woensdag een herhaling. Na het ter ziele gaan van de Caravanshow in 1998 werden er in samenwerking met Ketnet een hondervijftigtal afleveringen uit vorige jaargangen bewerkt voor de toekomst, en die krijgen we de dag van vandaag nog steeds te zien op het huidge Ketnet.

Net voor de zomer van 1998 wordt er opnieuw een nieuw personage geïntroduceerd, Eugène Van Leemhuyzen, de secretaris van de Burgemeester - die tot op dat moment alleen maar bij naam genoemd werd. Eind 1999 moet Ann Petersen verstek geven: haar gezondheid was niet al te best en ze stapte noodgedwongen uit de serie. Het personage van mevrouw Jeannine werd vanaf dan alleen nog bij naam genoemd.

In 2000 wordt er ook een nieuw decor tevoorschijn getoverd: het dorpsplein. Op dat dorpsplein heeft Frieda Kroket, de nicht van Fred Kroket, een frietkraam. Ook de Afgevaardigde van de Minister krijgt vanaf dan een terugkerende rol en zou die niet veel later ook gaan vervullen in de Kerstshows. In het jaar 2002 houdt ook Walter Van De Velde zijn rol als Octaaf voor bekeken, omdat hij het schrijven niet meer met het acteren kon combineren. Walter zou enige jaren later wel nog terugkeren voor de langspeelfilm 'Hotel op Stelten'.

In 2005, met het vertrek van Danny Verbiest bij Studio 100, komt er dan ook een definitief einde aan vijftien jaar 'Samson Soap'. Op specials zoals De Kerstwens (2008) en de verjaardagsspecial Het verrassingsfeest (2010) na zijn er geen nieuwe afleveringen meer geproduceerd en dat zal hoogstwaarschijnlijk zo blijven.

In Nederland werden Samson & Gert ook met open armen ontvangen. Vanaf september 1992 werd er twee keer per week op de televisiezender Veronica uitgezonden, in een speciaal bewerkte versie voor de Nederlandse kinderen, tot de zender in 1995 commercieel werd. Niet veel later maakte het programma een succesvolle comeback en ging deel uit maken van de jeugdprogramma's van de TROS, die het in 2008 voor bekeken hield totdat Kindernet in 2011 de fakkel overnam.

Anno 2013 worden de avonturen van Samson & Gert nog op regelmatige basis uitgezonden op Ketnet en Kindernet.


Shows
Samson & Gert beperkten zich niet alleen tot televisie maken. Dertien jaar lang brachten ze jaarlijks een full-cd uit met liedjes. Bij een vijftal nummers van elke cd werd ook een clipje gemaakt dat veelal voor of na een aflevering uitgezonden werd. De liedjes waren en zijn nog steeds heel belangrijk voor de shows.

http://www.studio100fan.eu/images/samsonengert/sg_kerstshow.jpg

Vanaf het verschijnen van hun eerste album in 1991 toerden Samson & Gert samen met de Burgemeester en de XL-band elke grote vakantie met een zomershow door Vlaanderen tot in 2000 het Studio 100 themapark Plopsaland De Panne werd opgericht. Tegenwoordig treden ze daar elke zomer zo'n vijf weken lang elke dag, gemiddeld drie shows per dag, op in het Groot Theater van het park. Het Groot Theater biedt zitplaats voor circa 2000 mensen. Elke kerstvakantie staan Samson & Gert, al meer dan twintig jaar met hun Kerstshow in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen.

Het is elk jaar weer een groot spektakel met prachtige decors en kostuums, het Samsonballet, het Samsonorkest en alle personages uit de Samson Soap zoals de Burgemeester, Alberto, Octaaf, Miranda, Jeannine en Van Leemhuyzen. Vanaf 2005 is de Afgevaardigde van de Minister ook steeds present.

Ook in Nederland gaven Samson & Gert shows. Ze traden in de zomers van 1994 t/m 1997 dagelijks succesvol op in de Efteling. In 1995, 1996 en 2003 toerden Samson & Gert met een theatershow door de Nederlandse theaters en in 1998 met de zomershow in een grote circustent.

In 1996 toerde Walter De Donder een paar maanden lang door Vlaanderen met 'De Burgemeester Disco Show', een één uur durend spektakel waarbij Modest de toeschouwers liedjes leerde zingen van Samson & Gert en ze erop leerde dansen ook.


Merchandising
Er was vanaf het begin al héél veel vraag naar spulletjes van Samson & Gert en daarom werd er al snel een merchandisingslijn opgezet. Gert Verhulst, Hans Bourlon en Danny Verbiest wilden hiermee ook de onofficiële productenmakers te slim af zijn door kwalitatieve, betaalbare dingen op de markt te brengen. Rond 1993 waren er al ruim 100 verschillende producten op de markt gebracht en de bruto omzet was toen al driemaal die van De Smurfen.

Niet veel later bestonden er tassen van Samson, kledij, knuffels, poppen, strips, boeken, shampoo, zeepjes, glaswerk, schoolspullen, spelletjes, kussens, lakens, schoenen, portefeuilles en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ook in de supermarkt waren er Samson-producten te vinden zoals brood, taart, ijsjes, worst, kroketjes, saus, koekjes, limonade en kinderchampagne. Sommige van deze dingen zijn anno 2012 nog steeds terug te vinden in de supermarkt.

Ooit kwam een fabrikant met het voorstel op de proppen om Samson hondenbrokken te maken. Dit voorstel werd natuurlijk meteen afgewezen, aangezien iedereen wel weet dat Samson geen hondenbrokjes eet...


http://www.studio100fan.eu/images/samsonengert/foto_merchandising.jpg http://www.studio100fan.eu/images/samsonengert/foto_shows.jpg


15-jarig bestaan
Samson & Gert vierden in 2005 hun 15-jarig jubileum. Ter gelegenheid van dit feestelijke gebeuren werd er op 11 juni 2005 een groot verjaardagsconcert gegeven in Sint-Niklaas. Dit concert werd door bijna 9.000 mensen bezocht. Dit was tevens het laatste concert van Danny Verbiest. Na vijftien jaar trouwe dienst, werd hij opgevolgd door Peter Thyssen, die voor het eerst op het Zomerfestival 2005 mocht optreden als Samson.


Hotel op Stelten en De Kerstwens
In 1993 waren er plannen om een grote film te maken met Samson in de hoofdrol, deze zou in 1994 in de bioscoopzalen te zien zijn maar die film is er helaas niet van gekomen... tot 2007, want dan komt uiteindelijk het grote nieuws dat er toch een Samson & Gert langspeelfilm zou komen, genaamd Hotel op Stelten. Alles wordt voor de productie uit de kast gehaald: Alberto wordt terug dik, we zien een jonge Gert en een jonge Samson en Octaaf keert eenmalig terug.

De film komt in 2008 in de bioscoopzalen en wordt een kassucces in Vlaanderen. Men besluit om ook een kerstspecial te filmen, De Kerstwens, die datzelfde jaar op Ketnet vertoond wordt.


20 jaar Samson & Gert
In 2010 vierden Samson & Gert hun 20-jarig bestaan. Van september tot december kon je op Ketnet wekelijks een aflevering uit de oude doos bekijken. Elke aflevering werd bovendien ingeleid door een bekend gezicht. Tijdens de herfstvakantie kon je dan weer kijken naar de speciaal voor het jubileum gefilmde special Het verrassingsfeest. Uiteraard stond ook de jaarlijkse kerstshow volledig in het teken van het jubileum!

In 2013 besloot Peter Thyssen, sinds 2005 de stem en poppenspel van Samson, om de fakkel door te geven aan Dirk Bosschaert. Peter kon de rol van Samson niet meer combineren met het andere acteerwerk. De eerste publieke verschijning van Dirk als Samson was, net als bij Peter 8 jaar eerder, tijdens het Studio 100 Zomerfestival. Er kwam rond dezelfde periode een nieuwe single uit: Wij gaan vliegen.